|

Organizatori projekta Bijenale grafike u Čačku prepoznali su potrebe lokalne publike za bogatijom ponudom kulturnih dešavanja, a vođeni činjenicom da je grafika u okviru postojeće umetničke ponude najmanje zastupljena, pokrenuli su projekat dugoročnog karaktera, koji će se baviti afirmacijom ove grane likovne umetnosti.
Bijenale grafike pokrenuto je 2012. godine, sa ciljem da se publici približe nove tendencije iz oblasti grafike, da se predstavi rad i dostignuća grafičkih umetnika iz sveta, kao i da se dodatno podstakne afirmacija mladih srpskih umetnika koji se bave likovnom grafikom. Prva dva bijenala podrazumevala su izložbe radova preko 100 domaćih i stranih autora i zabeležila veliko interesovanje medija i posećenost od strane publike.

Ove godine svečano otvaranje  je bilo  11. oktobra u 19.00 časova u svečanom holu Doma kulture a izlagaće se i u Međuopštinskom arhivu o Regionalnom centru. Na izložbi su zastupljena dela 162 autora. U Domu kulture izlagaće se strani i domaći umetnici i dela studenata fakulteta u Kragujevcu, u Arhivu kineski autori (njih 70), u Regionalnom centru održaće se 12.oktobra panel diskusije na teme grafike i stvaralaštva.

Predsednik žirija je prof. Bojan Otašević sa FILUM-a iz Kragujevca, a pored njega u sastavu žirija su još Vladimir Ranković iz Kragujevca i Vesna Petrović ispred Doma kulture nagradili su Galbrijelu Bulatović sa GRAND PRIX, Tomasz Kukawski iz Poljske je dobio drugu nagradu a Nenadu Zeljiću je dodeljena treća nagrada, specijalna nagrada AWAGAMI je dodeljena Lui Zhan Lei iz Kine . Pored ovog žirija, zasedaće i žiri za akademska i panel predavanja (u Regionalnom centru) u sastavu Irena Kečkeš (Guam, SAD), Taida Jašarević (Sarajevo, BIH) i Miloš Đorđević iz Beograda.

Bitan segment će biti i Panel predavanja u Regionalnom centru, 12.oktobra od 10.00 do 14.00 časova, na kojima su učestvovali eminentni teoretičari i umetnici iz inostranstva: Bess Frimodig – Britanija, Maciej Zdanowicz – Poljska, Nikola Rdosavljević, Norma Alejandra Escribano – Argentina, Teresa Anna Slusarek – Poljska, Ivana Flegar… Sledećeg dana, 13. oktobra u holu Doma kulture, održala  se grafička radionica sa osnovcima iz O.Š. „Sveti Sava“ iz Atenice i nastavnicom Vesnom Jovanović, a koordinator radionice je prof. dr. Nikola Velicki, sa Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda.