U okviru pratećeg programa izložbe grafika kolekcije Bijenala grafike u Čačku “Crna nas spaja“, u galeriji Narodnog muzeja u Čačku biće održana panel diskusija “Umetnička scena i aktuelni trenutak“.

Panel diskusija je organizovana u utorak, 30. novembra, sa početkom u 18 sati.

Učestvuju: pomoćnik gradonačelnika Miroslav Petković, član Gradskog veća za oblast obrazovanja, nauke i kulture Miloš Papić, samostalni umetnik Maja Stojanović i umetnički direkto Bijenala grafike u Čačku Dragan Dobrosavljević.

Platforma kao organizacija civilnog društva već godinama nizom sličnih predavanja i drugih aktivnosti, pokušava da aktuealizuje pitanja i probleme koji se tiču strukovnog i društvenog položaja umetnika. Panel koji prati izložbu CRNA NAS SPAJA, predstavlja jedan u nizu panela koje je Platforma za promociju umetnosti multioriginala organizovala u sklopu Bijenala grafike 2018. i 2020. godine.

U svetlu novih okolnosti pod kojima se razvija umetnička i kulturna scena, na prelazu dve decenije usled sve prisutnije 4.0 revolucije (digitalizacije), čini se da je položaj umetnika sve bolji. U doba sve prisutne globalizacije na svim nivoima i novonastalim okolnostima sa pandemijom kovida 19, pozicija stvaralaca je čini se sve nepovoljnija. Panal pred nama ima za cilj da otvori ova pitanja i donekle definiše situaciju u kojoj se savremeni umetnik i umetnička praksa trenutno nalaze. Dodatni podstrek za razmatranje ovih pitanja je i to što će Čačak 2023. biti prva prestonica kulture Srbije, pa to celom problemu pridaje dodatnu dimenziju.