POTVRĐENA VITALNOST GRAFIČKOG MEDIJA

– Od prvog Bijenala održanog 2012. godine ova manifestacija je težila da pruži priliku mladim autorma i autorima sa najšireg spektra grafičke umetnosti. Na taj način Bijenale je pokazalo da vešto balansira u okolnostima sveprisutne digitalizacije, i da uspeva da zadrži tradicionalne vrednosti i postulate, ali i da drži korak sa vremenom. Eksperimentisanje, traženje i prevazilaženje granica, žanrovska raznolikost, kao i reinterpretacija ustaljenih estetskih standarda i hijerarhijskog sistema klasične grafike, prisutni na predstavljenim radovima, ukazuju na razumevanje umetnika proširene definicije grafičke umetnosti, koju inače neguje i sama manifestacija. Sa načelno podjednako zastupljenim tradicionalnim i modernim pristupima i na ovogodišnjem Bijenalu potvrđen je vitalan i svež status grafike na globalnom nivou uvodna je reč Dragana Dobrosavljevića.

Prema njegovim rečima, do sada je kroz ovu manifestaciju prošlo više od 300 autora, sa preko 1.000 grafičkih listova. Od grafike velikog formata, eks librisa, studentske grafike, raznih projekata grupnih i samostalnih nastupa, pa do stručnih predavanja, Bijenale je doživelo peto izdanje.  

– Našem pozivu za ovogodišnje Bijenale odazvalo se više od 400 umetnika, od kojih je na izložbi predstavljeno njih 270 iz zemalja širom sveta. To je najveći odaziv umetnika od kada postoji ova manifestacija. Ovo veliko interesovanje umetnika pokazuje da je Bijenale grafike u Čačku postala umetnička manifestacija, koja se visoko pozicionirala na međunarodnoj listi grafičkih izložbi. Sumirajući brojnost, a pre svega kvalitet pristiglih dela, možemo slobodno da kažemo da je ovogodišnje izdanje najkvalitetnije do sada. Pre svega, zahvaljujući autorima koji su prepoznali našu iskrenu viziju i svojim kvalitetnim učešćima podižu nivo Bijenala – naglasio je DobrosavljevićДобросављевић.

Svojim prisustvom ovaj događaj uveličala je Njegova ekselencija ambasador Meksika Karlos Feliks, kao i gospodin Viktor Manuel Hernandez Kastiljo, dobitnik Gran pri nagrade 4. Bijenala.

“POVEZUJU NAS ISTORIJSKE BORBE ZA TERITORIJALNI INTEGRITET I SUVERENITET”

– Sa velikim zadovoljstvom se nalazim u prelepom Gradu Čačku i posebna mi je čast da učestvujem na otvranju Bijenala ove godine, koje upravo pokazuje jake kulturne spone između Meksika i Srbije. Želim da se zahvalim direktoru Bijenala na velikom prisustvu Meksika, a specijalno gospođi Leposavi Milošević Sibinović, za svu njenu podršku i pomoć, ne samo za ovo izlaganje. Gospođa Sibinović je primila Orden meksičkog orla, koji se dodeljuje za promociju meksičke kulture u svetu. To je najveći orden koji može da dobije jedan stranac. Veoma sam srećan što “Memento mori”, takođe, pokazuje prisustvo Meksika i zahvalio bih dr Mariji Sibinović na angažovanju da se prikaže ova izložba. Velika je čast što je ovde prisutan i gospodin Viktor Manuel Hernandez Kastiljo, koji je nagrađen pre dve godine. Došao je iz Meksika samo zbog Bijenala i ove izložbe – rekao je ambasador Meksika u Srbiji Karlos Feliks.

Ambasador je tom prilikom podsetio da Meksiko i Srbija ove godine slave 76 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i naglasio da ove dve zemlje povezuju istorijske borbe za teritorijalni integritet i suverenitet, pre svega, kada je reč o kosovskom problemu.

DUHOVNI POKLONI MEKSIKA

Uvršćeni izbor radova nije matematički zbir ličnih poetika, već je pulsirajući filter vremena, odgovor na izazove i traume savremenog sveta. Vreme provedeno u izradi ovih grafika i vreme u kome uživamo u njima bitno je različito od onog provedenog u nekoj prostoj radnji. Prisutna selekcija je i oblik nadmetanja, ali pre svega, predstavlja vrednost savremene kolektivne kreacije. Ujedno je i pokazatelj da Meksiko neguje dostojne savremene naslednike grafičke tradicije i čuvenog grafičara Hosea Gvadalupea Posade. Izbor radova od 24 autora iz Meksika je raznovrstan. U pogledu forme varira od figuracije do apstrakcije, a po konceptu od poetizovanih vizija do egzistencijalističkih refleksija… Našem uvaženom zemljaku, slikaru Bogiću Risimoviću, Meksiko je ostao kao neostvareni san, pa me je davnih sedamdesetih prošlog veka podržao u stvaranju značajnih kulturnih veza sa Meksikom. Nije slučajna kontinuirana saradnja, koja traje punih 45 godina i grafički svet Meksika uzvraća duhovnim poklonima… napisala je u propratnom katalogu Bijenala, selektor radova mag. Leposava Lepa Milošević Sibinović, umetnica.