Savremena grafička scena proteklih decenija postala je polje integrisanih umetničkih istraživanja i mesto transformacije dotadašnjih shvatanja i iskustava u grafičkom mediju.

Bijenale grafike 2020. zadovoljilo je publiku i stručnu javnost. Direktor ove smotre Dragan Dobrosavljević navodi da je poseban segment bila izložba profesorke Fakulteta primenjene umetnosti Gabrijele Bulatović, dobitnice Gran prija 2018. godine.

Kako, Gde, Šta, Koliko . . . ?

U okviru Bijenala izloženi su i radovi dobitnice Gran prija prošlog Bijenala grafike koji je održan 2018. godine – Gabrijele Bulatović iz Beograda, kao i radovi studenata završnih godina Fakulteta likovnih u primenjenih umetnosti u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Prištini i Nišu.

U okviru pratećih izložbi predstavljeni su radovi u kategoriji Minijatura. U prostoru čačanskog Međuopštinskog istorijskog arhiva posetiocima je predstavljena postavka minijatura eks librisa posebne forme u grafičkoj umetnosti malog formata. Na ovogodišnjoj manifestaciji autorima su zadati formati 30 puta 30 centimetara bez obzira na tehniku i poetiku, objasnio je Dobrosavljević. Prema njegovim rečima, odziv stvaralaca je bio veliki, a izloženo je oko 60 grafičkih dela. Promocija mladih autora sa fakulteta postala praksa od prošlog bijenala i biće nastavljena i narednih godina, istakao je direktor. Kao poseban programski segment Bijenala biće održana onlajn panel diskusija petoro umetnika i teoretičara iz Srbije, Italije i Amerike. Njihova izlaganja tiču se složenog značenja grafike kao medija komunikacije i umetničkog izražavanja, a biće objavljena u zborniku radova. Izložbe četvrtog Bijenala grafike biće dostupne publici kroz samostalne posete i putem grupnih stručnih vođenja do 26. septembra.

Šta bi moglo dalje?

„Mnogo bi značilo da imamo još jednu malu sumu novca kako bi stali na zdrave noge da bi se kulturni sadržaji organizovali bezbolno što trenutno nije slučaj. Radimo svi bez plata, ulažemo svoja sredstva, energiju, rad, trud, ali se to ne može očekivati do beskonačnosti“, ocenio je Plazinić za portal Nova.rs.

Akademski slikar Božidar Plazinić kaže da je bijenale ispunilo očekivanja, te da Čačak može biti ponosan i na druge kulturne sadržaje, međutim, smatra da se kulturna scena grada ne finansira dovoljno kada su u pitanju NVO.

„Mi kada kažemo kultura mislimo na institucije, ali ovaj deo koji se odnosi na stvaralaštvo, bez čega ona (kultura) ne bi ni postojala još uvek nije prepoznata u dovoljnoj meri“, smatra slikar i očekuje da će se umetnici izboriti i imati adekvatno finansiranje.

„Postaviti ovakvu vrstu izložbe u rasponu od afirmisanih svetskih umetnika do početničke grafike, mislim na studente Akademije umetnosti, veliki je trud. To je tipovanje mladih ljudi koji još nisu poznati javnosti, kao kada posmatrate nekog mladog sportistu koji na kraju postane veliko ime. Postavka ima edukativni karakter i afirmiše mlade ljude da se bave umetnošću. Nažalost, grafička umetnost je u zapećku i ovo je peta međunarodna manifestacija i mislim da bi grad trebalo da je prepozna kao nešto veoma važno“ističe on.

Plazinić je podsetio da Čačak ima Animanimu, Memorijal Nadežde Petrović, Umetnost i papir i Balkansku izložbu.

„Bijenale je peta, pa je naš grad sa grafičkom izložbom zaokružio kompletnu umetničku scenu i mora da prepozna da je postao regionalni umetnički centar i to ne u okvirima Srbije, već i dela Evrope. Očekujem od gradskih vlasti da imaju razumevanja, ali ovo je nagli skok pa Čačak to mora da uvaži“, zaključio je.

Član organizacionog odbora bijenala i koordintator programa panela, Miloš Đorđević kaže da je Internacionalno bijenale grafike u Čačku mlada manifestacija koju karakteriše permanentna transformacija.

Po programskoj koncepciji bijenale se u početku nije razlikovalo od ostalih domaćih grafičkih izložbi. U nameri da postane dinamičan projekat dugoročnog karaktera organizatori su razvili strategiju za postepeno transformisanje i osavremenjivanje manifestacije. U prvoj etapi registrovana je Platforma za promociju umetnosti multioriginala (PUM) kao pravni subjekt za potrebe produkcije Bijenala. Takođe u ovoj fazi već u narednom izdanju izvedeno je znatno programsko proširenje. „Bijenale je imalo dva programska segmenta – izložbeni i konferencijski. Izložbeni segment se sastoji od nekoliko kategorija: glavna izložba, postavka nacionalne selekcije zemlje po pozivu, studenata sa jednog od domaćih umetničkih fakulteta, kao i samostalna nagrađenog umetnika na prethodnoj manifestaciji“, kazao je on. One su koncipirane kao ravnopravne prezentacije paralelnih i simultanih različitih stvaralačkih pristupa sa domaće i međunarodne umetničke scene.

„Organizaciji bijenala pristupa se po principu projektnog menadžmenta što podrazumeva poštovanje postavljenog vremenskog okvira i rokova, realizaciju postavljenih ciljeva, projektovanje budžeta i kontrolisanje troškova i razvoj. PPUM kao pravni nosilac razvija strategije partnerskog povezivanja i aktivnog pristupa finansijskih fondova sa ciljem jačanja stabilnosti manifestacije. Shodno tome, mere koje PPUM preduzima za postizanje programskih ciljeva odnose se na: priključivanje međunarodnim umetničkim projektima, inicijativama i mrežama,saradnja sa sektorom privrede, trgovine i turizma“, zaključio je Đorđević.

Žiri Bijenala grafike 2020. činili su: Božidar Zrinski, kustos u MGLC iz Ljubljane – Slovenija,Venceslav Antonov Umetnički direktor Bijenala grafike u Varni- Bulgarska, Vlado Goreski Umetnički direktor Trijenala grafike iz Bitolja – Makedonija i Miodrag Danilović Istoričar umetnosti iz Gornjeg Milanovca-Srbija

Glavnu nagradu Bijenala “Gran pri 2020”, po odluci međunarodnog žirija, dobio je umetnik iz Meksika Victor M. Hernandez Castillo.

Priznanja za tehničku izuzetnost u grafici pripale su umetnicima iz Ukrajine Olesya Dzhurayeva  i Australije Cleo Wilkoinson. Priznanje “Eks Libris” dobila je umetnica iz Kanade Deborah Chapman. Nagrade za tehničku inovativnost u grafici dobili su stvaraoci iz Amerike Alicia Mckim  i Slovačke  Eva Hnatova, a za studentsku grafiku dobili su umetnici iz Indije Deepak Yadav i Srbije Lidija Krnjajić.

Četvrto Međunarodno bijenale grafike je organizovla NVO Platforma za promociju umetnosti multioriginala.

[dflip id=”23695″ ][/dflip]