Sinoć je u Galeriji ALUZ-a otvorena međunarodna izložba radova grafike koja obuhvata deo radova nastalih na istoimenom bijenalu u Čačku stvorenih poslednjih deset godina.

Međunarodno bijenale grafike u Čačku od svog osnivanja 2012. godine odražava nit između domaće i internacionalne scene. Ove godine manifestacija zaokružuje prvu deceniju postojanja tokom koje je primetno obogaćivala lokalnu i širu kulturnu ponudu kroz konstantnu transformaciju programskih aktivnosti. Organizacija Bijenala je svojim dinamičnim programskim aktivnostima pokrenula projekat dugoročnog karaktera koji se bavi analizom modernog diskursa grafike.

“Imamo priliku da vidimo deo kolekcije “Bijenale grafike” a podsetiću to je kolekcija koja od 2012. godine pristiže i stvara se sama po sebi, sa učesnicima “Bijenala grafike”.

Dakle autori koji učestvuju na Bijenalu doniraju svoje grafike, naravno ko želi, i tako se vremenom ta kolekcija stvorila a kao što vidite obiman broj grafika našao se na gomili a mi smo kao organizacija odlučili da napravimo taj poseban fundus tih grafika koji ostaje u našem vlasništvu sa ciljem da gostujemo po galerijama i da promovišemo grafiku kao umetničku disciplinu koja je moram priznati malo zapostavljena.“

Dakle cilj i misija je da edukujemo ljude na direktan način tj šta je grafika i kako može da se doživi i da se vidi na praktičan i neposredan način. Večeras imamo šesdesetak radova koji su mali deo kolekcije koja bi otprilike brojala 10 puta više radova i mi smo definitvno imali muku da napravimo još užu selekciju za večeras. Dodaću da prvi put izlažemo kako u Galeriji ALUZ-a tako i u Zrenjaninu a zapravo prvi put i u Vojvodini a nameravamo da nastavimo ovu odličnu saradnju sa ALUZ-om.” rekao je za portal volimzrenjanin.com Dragan Dobrosavljević umetnički direktor Bijenala