U sredu 15. novembra u 19h u Kulturnom centru Srbije u Parizu svečano je otvorena izložba simobličnog naziva 12-22, na kojoj je pariškoj publici prikazan izbor od 38 srpskih autora sa isto toliko radova.

Kolekcija Bijenala grafike začeta je 2012. godine skromnim pozivom za jedinstvo i nastala je ljubaznošću učesnika da doniraju po jedan rad. Formirana je radi beleženja i tumačenja promena i kretanja u savremenoj grafičkoj produkciji.

Fokus izložbe “12-22” je na autorima koji su značajni na srpskoj likovnoj sceni i radovima koji artikulišu trenutak u kojem su nastali. Selekcija radova predstavlja prikaz savremene grafičke prakse i specifičnih izraza različitih grafičkih tehnika, naveli su organizatori

Autori koji su prisutni na izložbi predstavljaju najkvalitetnije mlade domaće autore, a publika će moći da uživa u delima Andree Virag, Aleksandra Stevanovića, Ane Trifunović, Anje Аrambašić, Bojana Otaševića, Dragane Kovačević, Dragiše Ćosića, Filipa Misite, Gabrijele  Bultović, Gordane Petrović, Gorice Miletić – Omčikus, Ivana Jovanovića, Ivana Mišića, Ivane Flegar, Ivane Janković, Irene Knežević, Jelene Simić, Jakše Lakićevića, Jasne Gulan Ruzić, Jovane Đorđević, Jovane Ćosić, Katarine Rakić, Katarine Đorđević, Marjana Andrejevića, Maje Vranić, Milice Antonijević, Mirjane Arunović, Mihaila Stanisavca, Miloša Đorđevića, Marije Sibinović, Nikole Velickog, Nikole Pavlovića, Nenada Zeljića, Snežane Stefanović, Sanje Žigić, Predraga Porobića, Vladimira Rankovića i Vladimira Lalića.

Velika nam je čast I zadovoljstvo što nakon toliko godina imamo čast I priliku da se prezentujemo I fransuskoj publici. Odziv i utisci publike na otvaranju su bili zaista odlični, što potvrđuje naš kvalitet I ispravnost onoga što radimo.” rekao je jedan od organizatora

Otvaranje izložbe izazvalo je veliku pažnju lokalne publike I u velikom broj je bila posećena, sto svedoče I same fotografije. Oduševljenje publike bilo je veliko, i kritike su veoma pozitivne, na opšte zadovoljstvo organizatora.

Bijenale u svojim postulatima i strategiji ima i zadatak da radi na promociji grafike i na ovaka način. Naravno svi ti napori su olaškani podrškom i razumevanjem grada Čačka i resornog ministarstva, što u mnogome olaškava naš tad i realizaciju ideja. ” navode organizatori

Značaj ovakvih izložbi ogleda se u tome da pružaju na jednom mestu uvid u bogastvo različosti, autora, tehnika i formata, što je jedan od razloga i postojanja kolekcije, bijenale kroz ovakvu formu teži da promoviše grafiku, autore i srpsku likovnu scenu.

Radovi artikulišu trenutak u kojem su nastali, kroz vizuru i lični senzibilitet svakog autora. Kombinujući tehničke mogućnosti i poetike, autori kroz dela transponuju unutrašnji svet. Grafike različitih formi, formata, tehnika i tema odražavaju odraz ljudskog iskustva tokom protekle decenije.  Dela u kolekciji pružaju uvid u individualnost istraživačkog interesovanja umetnika o izražajnim mogućnostima i pojavnim potencijalima grafike. Relacija konceptualnog istraživanja grafike i lokalnog konteksta u kojima su dela nastala otvara zanimljiv dijalog umetnika i publike i zainteresovanima pruža priliku za refleksiju i istraživanje opšteg ljudskog iskustva, naveo je umetnmički direktor Bijenala grafike.

Radovi artikulišu trenutak u kome su nastali, kroz vizuru i lični senzibilitet svakog autora. Kombinujući tehničke mogućnosti i poetike, autori kroz dela transponuju unutrašnji svet. Ove grafike različitih formi, formata, tehnika i tema odražavaju odraz ljudskog iskustva tokom protekle decenije. Radovi u kolekciji pružaju uvid u individualnost istraživačkog interesovanja umetnika o izražajnim mogućnostima i pojavnim potencijalima grafike. Relacija između konceptualnog istraživanja grafike i lokalnog konteksta u kojima su dela nastala otvara zanimljiv dijalog između umetnika i publike i zainteresovanima pruža priliku za refleksiju i istraživanje opšteg ljudskog iskustva“, navode organizatori.

kako je naglasio Dragan Dobrosavljević organizator i umetnički director bijenala “Ova izložba prestavlja kontinuitet aktivnosti udruženja Platfoma i samog bijenala, ova praksa promocije grafike, bijenala ali i Čačanske kulturne scene, pored izložbi u Muzeju u Čačku, Smederevskoj palanci…sada imamo priliku da se predstavimo i međunarodnoj publici. Vrlo je značajno da grafička umetnost dobije priliku da se prublici predstavi iI na ovakav način, imajući u vidu poziciju grafike u odnosu na ostele umetničke discipline”

Na kraju treba istaći da je projekat je podržan od Ministarstva kulture Srbije i Grada Čačka, a realizuje ga Udruženje za promociju umetnosti multioriginala iz Čačka, u saradnji sa Kulturnom centrom Srbije u Parizu.

Publika je moći da pogleda izložbu do 24. Novembra, svaki dan (osim ponedeljka).

[dflip id=”24657″ ][/dflip]