KULTURNI CENTAR ČAČAK
Gospodar Jovanova 2, Čačak

Kulturni centar Čačak je jedna od ustanova kulture čiji je osnivač Grad Čačak i zauzima važnu ulogu u životu građana, jer svojim kompleksnim i različitim programskim sadržajima zadovoljava većinu kulturnih potreba naših sugrađana. Kulturni centar Čačak, osnovan kao Dom kulture, je u velikoj meri inicijator i kreator kulturnih navika Čačana. Nalazi se u centru grada, u upečatljivom zdanju od oko 4.000m2 . Kao svojevrsni medijator na polju kulture, tadašnji Dom kulture je od početka rada, 3. decembra 1971. godine, do danas, prezentovao ovdašnjoj publici brojne pozorišne i filmske predstave, koncerte, izložbe…

VIŠE
Narodni muzej Čačak
Cara Dušana 1, Čačak

Osnivanjem 1952.godine Čačak je dobio Narodni muzej, koji svoju stalnu postavku otvara već sledeće godine. Smešten je u konaka Jovana Obrenovića, u blizini centra grada, dok povremene izložbe organizuje u Galeriji Narodnog muzeja. Muzej je objavio brojne publikacije, organizovao preko 500 izložbi i arheološkim istraživanjima, pored stručnih i edukativnih programa, i ističe se kao najbitnija kulturna institucija u Čačku.

VIŠE
Istorijski arhiv u Čačku
Gospodar Jovanova 2, Čačak

Stručno povezan sa Arhivom Srbije u Beogradu, međuopštinski istorijski arhiv u Čačku osim Čačka pokriva i opštine Gornji Milanovac i Lučani. Svojom organizacijom i radom omogućava posetiocima da koriste i imaju uvid u građu, kao i da ga posećuju kroz razne izložbe i kulturno-prosvetne delatnosti. Zgrada Arhiva smeštena je nedaleko od Gradskog šetališta, nadomak Narodnog muzeja Čačak. Kada se nađete u Čačku istražite program koji je Arhiv za to vreme isplanirao i obavezno ga posetite.

VIŠE
Start Up Centar Čačak
Dr Dragiše Mišovića 169

NTP Čačak je uticajni činilac lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja koji obezbeđuje uslove za razvoj preduzetništva, primenu inovacija i saradnju nauke i privrede na području zapadne Srbije. NTP Čačak omogućava saradnju privrede, nauke i istraživanja, razvoj novih ideja i primenu inovativnih rešenja u cilju povećanja konkurentnosti regionalne privrede, stvaranja visoko-tehnoloških radnih mesta i unapređenje kvaliteta života.

VIŠE
BUDUĆI PROSTORI
VIŠE
Čačak – oaza kulture na Zapadnoj Moravi

Moć stvaralaštva i duh kreativnosti vekovima je obeležavao Čačak, grad koji je iznedrio, ali i prihvatao umetnike kao svoje. Tragovi koje su u Čačku ostavili umetnici i graditelji oblikovali su kulturnu fizionomiju grada koja čuva jednistvenu atmosferu i duh.

Kruna tog duha je i u činjenici da će Čačak biti prestonica kulture Srbije 2023. godine, što će gradu doneti nove sadržaje i dva nova muzeja – Muzej košarke i Etnografski muzej posvećen Prvom svetskom ratu.

Dosadašnje bogatsvo kulturnih i edukativnih sadržaja obeleženo je programima likovnih kolonija, književnih manifestacija, ali i sa nekoliko upečatljivih čačanskih tačaka kulture.

Od anonimne naseobine do modernog grada sa početka 21 veka, ovaj grad je prešao dug i trnovit put. Živu stvarnost i moć stvaralačkog duha i umeća svedoče i oblikuju ljudi koje je ovaj grad iznedrio ali i primio pod svoje skute. Najviše tragova o gradu ostavili su umetnici, pisci, slikari, graditelji i to od najranijeg gvozdenog doba, preko srednjeg veka do današnjih dana. Samo lice grada, koje se da videti u fasadama, spomenicima i kulturnim ustanovama je odraz umetničke duše i ljubavi njegovih stanovnika prema lepom. Najbolja umetnička dela o Čačku sačuvala su osobitu atmosferu i duh ovog grada.
Grad ima bogatu ponudu kulturnih sadržaja. U toku pozorišne sezone aktuelno je gostovanje mnogobrojnih pozorišnih trupa iz cele Srbije u Domu kulture, (koji u svom sklopu ima i Dramski studio, baletsku, likovnu, vajarsku školu). Izložbe, ali i razni nastupi, kulturne i književne večeri izvode se i u galerijama „Nadežde Petrović“ i „Risim“, Narodnom muzeju, Salonu fotografija, Međuopštinskom istorijskom arhivu, prostoru Gradske biblioteke, zgradi Doma učenika i dr., likovne i vajarske kolonije se održavaju najčešće u Ovčar banji… Brojne su kulturno-umetničke i zabavno-turističke manifestacije u gradu i bližoj okolini koje privlače veliki broj poklonika etno kulture, izvorne narodne muzike i drugih pratećih sadržaja.
Aktuelna umetnička produkcija u gradu može se pratiti i kroz delovanje raznih grupa i udruženja (profesionalnih i amaterskih), zatim privatnih galerija, likovnih radionica, kolonija i mnogobrojnih entuzijasta.