U subotu 3. septembra u Domu kulture u Čačku u 19 č. biće svečano otvoreno 5. Međunarodno Bijenale grafike. Tom prilikom biće uručene i nagrade autorima, a publici će se obratiti ambasador Meksika u Srbiji, Miloš Đorđević član ovodogišnjeg žirija i Dragan Dobrosavljević umetnički direktor Bijenala.

Tročlani žiri ovogodišnjeg Bijenala činili su: predsednik Božidar Zrinski iz Slovenije, Nataša Janković i Miloš Đorđević iz Beograda. Žiri je dodelio Gran-pri Bijenala Nini Krajs umetnici iz Brazila a tri ravnopravne pohvale dodeljene su Zoranu Mišeu iz Bugarske, Milanu Krajnoviću iz BiH i Džonatanu Mekfadenu autoru iz SAD.

Centralnu izložbu Bijenala koju na kojoj će biti prikazano preko 200 dela umetnika iz raznih zemalja, Meksičku selekciju grafika 24 autora kao i samostalnu izložbu Viktora Manuela Hernandeza Kastilja, dobitnika Gran-prija IV Bijenala, publika će moći da pogleda u galerijskom prostoru Doma kulture.

Izložbu „Savremena slovenačka grafika Moderno-Sveže“, selektora Brede Škranjec i Međunarodni projekat „Memento mori“ selektora Marije Sibinović, publika će moći da vidi u galeriji Narodnog muzeja u Čačku. Ovogodišnje Bijenale je najkompleksnije, sa najviše sadržaja do sada koji će moći da se vidi na više lokacija u gradu u periodu od 3. do 26. septembra.

Pozivamo sve zainteresovane da posete Bijenale i da uživaju u najaktuelnijoj grafičkoj produkciji iz sveta. Očekujemo vas.