O NAMA

 
 

Savremena grafička scena proteklih decenija postala je polje integrisanih umetničkih istraživanja i mestom transformacije dotadašnjih švatanja grafičkog medija. Snažan tehnološki razvoj grafičke industrije otvorio je velike mogućnosti za savremeni grafički izraz. Eksperimenti u domeni matrice i dvodimezionalnog grafičkog ostvarenja ustupili su mesto neuobičajenim praksama kreiranja otisaka koje su rezultat istraživanja u novim područjima, medijima, stvorenima uticajem savremene tehnologije.

Umetnici uvode nove kategorije kao važne elemente svojih grafičkih dela, te ona neretko uključuju nekoliko medija ili balansiraju između njih – grafike i dizajna, grafike i slikarstva ili grafike i novih digitalnih medija. . Udruženje je usko stručno i vezano je isključivo za umetnost otiska, svojim delovanjem kroz razne oblike promocije umetnosti, pokušava da grafičku umetnosti što više popularizuje i približi publici.

 

NAŠE AKTIVNOSTI

EDUKACIJA

Drugi stub naših aktinosti je upravo edukacija. Edukacija mladih kroz školski uzrast realizacijom predavanja, prezentacija i sličnih edukativnih aktivnosti.

PROMOCIJA

Promocija grafike kao izuzetne likovne discipline kroz razne aktivnosti vezane za manifestaciju te umetnosti je misija koja traje jos od 2012. godine i prvog bijenala grafike..

POPULARIZACIJA

Kroz sve aktivnosti težimo da grafičku umetnost vratimo na mesto gde joj je nekada pripadalo. Kreativnim aktivnostima i promocijom težimo ka popularizaciji ove tradicionalne, vitalne i savremene likovne veštine.

PREDAVANJA

Nizom predavanja i panel diskusija, otvaramo aktuelne teme usko vezane za ovu umetnost, ali i vezane za celokupnu likovnu scenu kao i položaj umetnika u njoj.

RADIONICE

Radionice za osnovce, srednjoškolce, studente, ali i ostale ciljne grupe smatramo da su najbolji način pa publika koja i nije upoznata sa grafiko na najbolji način shvati svu kompleksnost ovog likovnog medija.

IZLOŽBE

Naravno izložbe su naš najambiciozniji i najkompleksniji segment, pre svega bijenale kao centralni događaj svih naših aktivnosti, ali i druge propratne izložbe tokom godine.

Kao odgovor na potrebe SAVREMENE SCENE i u skladu sa trenutnim tokovima u grafičkoj praksi Platforma za promociju umetnosti multioriginala, upravo deluje na polju modern grafike i njenih pojava.