ČAČAK – U subotu, 3. septembra, u Kulturnom centru u Čačku u 19 održalo se svečano otvoreno 5. Međunarodno bijenale grafike. Tom prilikom su uručene i nagrade autorima, a publici su se obratili ambasador Meksika u Srbiji, član ovodogišnjeg žirija Miloš Đorđević i umetnički direktor festivala Dragan Dobrosavljević.

U subotu 3. septembra, u Domu kulture je svečano otvoreno 5. Međunarodno bijenale grafike. Tom prilikom uručene su i nagrade autorima, a publici su se obratili ambasador Meksika u Srbiji Karlos Feliks, član ovogodišnjeg žirija Miloš Đorđević i umetnički direktor Bijenala Dragan Dobrosavljević. Tročlani žiri ovogodišnjeg Bijenala činili su: predsednik Božidar Zrinski iz Slovenije, Nataša Janković i Miloš Đorđević iz Beograda. Gran pri Bijenala pripao je Nini Krajs, umetnici iz Brazila, a tri ravnopravne pohvale dodeljene su Zoranu Mišeu iz Bugarske, Milanu Krajnoviću iz BiH i Džonatanu Mekfadenu, autoru iz SAD. Centralnu izložbu Bijenala, na kojoj je prikazano više od 200 dela umetnika iz raznih zemalja, Meksičku selekciju grafika 24 autora, kao i samostalnu izložbu Viktora Manuela Hernandeza Kastilja, dobitnika Gran prija 4. Bijenala, publika će moći da pogleda u galerijskom prostoru Doma kulture, Likovnom salonu, srednjem i gornjem holu. Izložbu “Savremena slovenačka grafika Moderno = Sveže”, selektora Brede Škrjanec i Međunarodni projekat “Memento mori”, selektora Marije Sibinović, publika će moći da vidi u Galeriji Narodnog muzeja u Čačku.

НАЈКОМПЛЕКСНИЈЕ И НАЈКВАЛИТЕТНИЈЕ БИЈЕНАЛЕ ДО САДА

Овогодишње Бијенале је најкомплексније, са највише садржаја до сада, који ће моћи да се виде на више локација у граду, у периоду од 3. до 26. септембра, рекао је на отварању уметнички директор ове манифестације Драган Добросављевић, нагласивши да не би оволико дуго трајали без велике подршке Града и установа културе.

Od prvog Bijenala održanog 2012. godine ova manifestacija je težila da pruži priliku mladim autorma i autorima sa najšireg spektra grafičke umetnosti. Na taj način Bijenale je pokazalo da vešto balansira u okolnostima sveprisutne digitalizacije, i da uspeva da zadrži tradicionalne vrednosti i postulate, ali i da drži korak sa vremenom. Eksperimentisanje, traženje i prevazilaženje granica, žanrovska raznolikost, kao i reinterpretacija ustaljenih estetskih standarda i hijerarhijskog sistema klasične grafike, prisutni na predstavljenim radovima, ukazuju na razumevanje umetnika proširene definicije grafičke umetnosti, koju inače neguje i sama manifestacija. Sa načelno podjednako zastupljenim tradicionalnim i modernim pristupima i na ovogodišnjem Bijenalu potvrđen je vitalan i svež status grafike na globalnom nivou – uvodna je reč Dragana Dobrosavljevića.

Prema njegovim rečima, do sada je kroz ovu manifestaciju prošlo više od 300 autora, sa preko 1.000 grafičkih listova. Od grafike velikog formata, eks librisa, studentske grafike, raznih projekata grupnih i samostalnih nastupa, pa do stručnih predavanja, Bijenale je doživelo peto izdanje.

– Našem pozivu za ovogodišnje Bijenale odazvalo se više od 400 umetnika, od kojih je na izložbi predstavljeno njih 270 iz zemalja širom sveta. To je najveći odaziv umetnika od kada postoji ova manifestacija. Ovo veliko interesovanje umetnika pokazuje da je Bijenale grafike u Čačku postala umetnička manifestacija, koja se visoko pozicionirala na međunarodnoj listi grafičkih izložbi. Sumirajući brojnost, a pre svega kvalitet pristiglih dela, možemo slobodno da kažemo da je ovogodišnje izdanje najkvalitetnije do sada. Pre svega, zahvaljujući autorima koji su prepoznali našu iskrenu viziju i svojim kvalitetnim učešćima podižu nivo Bijenala – naglasio je Dobrosavljević.

Svojim prisustvom ovaj događaj uveličala je Njegova ekselencija ambasador Meksika Karlos Feliks, kao i gospodin Viktor Manuel Hernandez Kastiljo, dobitnik Gran pri nagrade 4. Bijenala.