U sklopu programa Četrvtog internacionalnog bijenala grafike u Čačku sinoć je održana  panel diskusija sa prezentacijama i izlaganjima petoro umetnika i teoretičara iz Srbije, Italije i Guama (USA). Zbog vanrednih okolnosti izazvanih epidemijom virusom korona panel je sproveden  putem videokonferencijske veze i otvoren za javnost, a izlaganja je pratilo troje italijanskih kolega, kaže direktor manifestacije Dragan Dobrosavljević.
Panelistikinje Irena Kečkeš, profesorka grafike na Univerzitetu u Guamu (USA) i Mirjana Pino, saradnica Muzeja Galileo Galilej u Firenci (Italija) u svojim prezentacijama predstavile su sopstveni kreativni i istraživački proces u osnovi autorskog promišljanja medijskih svojstava grafike.
Sa svoje autorske pozicije Irena Kečkeš se u aktuelnom projektu „Daydream: Intimate Imensity“ bavi prostornim oblicima štampane grafike dok Mirjana Pino u projektu „Hypothesis“ pristupa grafici kao mnemoničkoj tehnici.

Drugi panelisti u svojim izlaganjima razmatraju fenomene iz moderne istorije umetnosti. Nevena Popović, profesorka na Fakultetu umetnosti u Zvečanu u svom izlaganju predstavila je bibliofilsko izdanje pesme „Jama“ Ivana Gorana Kovačića iz 1964. godine u autorskoj realizaciji četrnaestogodišnjeg Milenka Jovanović. Istoričar umetnosti Miodrag Danilović u svom izlaganju je razmatrao intermedijalni karakter avangardne zbirka pesama „Otkrovenje“ Rastka Petrovića iz 1922. sa drvorezima autora, Mila Milunovića i i Aleksandra Deroka. Miloš Đorđević, docent na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini u svom izlaganju tematizuje ulogu grafike u neokonstruktivističoj i konceptualnoj umetnosti između 1960. i 1970. godine na umetničkoj sceni Zagreba i Beograda.Sva izlaganja biće objavljena u Zborniku radova.Panelom je moderirao Miloš Đorđević ispred organizacionog odbora Bijenala.

-Veliko zadovoljstvo održanim panelom, kao i to da ovakva vrsta proučavanja i istraživanja grafičke umetnosti i njene pojavnosti u potpunosti obistinjuje koncept bijenala i zaokružuju koncepcijsku priču vezanu za bijenale. Naročito treba istaći internacionalni karatker i veliko interesovanje umetnika za panel, ali i to da će sva izlaganja biti objavljena u Zborniku radova kao i prošli put. To manifestaciji daje poseban karatker, jer pored zbornika radova tu je i katalog bijenala, pa samim tim bijenale zaokružuje celu priču.-rekao je moderator Miloš Đoršević.

Izložbe četvrtog Bijenala grafike biće dostupne publici kroz samostalne posete i putem grupnih stručnih vođenja do 26. septembra.

Inače, Bijenale organizuje Platforma za promociju umetnosti multioriginala i umetnički direktor manifestacije Dragan Dobrosavljević.