Centralni događaj Bijenala u Kulturnom centru
CENTRALNI DOGAĐAJ I GLAVNA SELEKCIJA BIJENALA

U Domu kulture u Čačku večeras je otvoreno 5. Međunarodno bijenale grafike, a zemlja gost ove godine je Meksiko. Aambasador Meksika u Srbiji Karlos Feliks podsetio je da dve zemlje ove godine slave 76 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i istakao da Meksiko i Srbiju povezuju istorijske borbe za teritorijalni integritet i suverenitet, pre svega kada je reč o kosovskom pitanju. Ovogodišnje bijenale je najkompleksinje do sada, sa najviše sadržaja, među kojim asu i radovi Gran prija prethodnog bijenala Viktora Manuela Eernandesa Kastilja. Dobitnik ovogodišnjeg gran prija je umetnica Nina Kreis iz Brazila sa delom „A tree tale”, dok su pohvale publike dobili Zoran Miše iz Bugarske i njegovo delo „The truth, lets`s play”, Milan Krajnović iz BiH za „A sudden appearance” i Dzonatan Mekfaden iz SAD-a za delo „Shamazing III”. Na bijenalu radove izlažu 24 meksička umetnika.

MGLC Ljubljana-Prateći segment Bijenala u Narodnom muzeju
MODERNO=SVEŽE, SELEKCIJA SAVREMENE SLOVENAČKE GRAFIKE

Izložba Moderno = sveže donosi pregled najnovije grafičke produkcije deset slovenačkih umetnika: Vesna Drnovšek, Miha Erič, Črtomir Frelih, Matjaž Geder, Svetlana Jakimovska Rodić, Nataša Mirtič, Oliver Pilić, Zora Stančič, Helena Tahir I Sonja Vulpes. Predstavlja najnovija dela umetnika različitih generacija, nastala u poslednjih šest godina. U svojim umetničkim praksama, oni stvaraju slike našeg vremena koje su fluidne i multidisciplinarne kako u pristupu, tako i u jeziku i istraživanju. Većina njih u svojoj praksi pomera granice grafičkog medija. Umetnici koriste širok spektar tehničkih, formalnih i konceptualnih praksi. Oni se ne fokusiraju samo na tehničko znanje, jer radovi otkrivaju različite faze kreativnog procesa u praksi. Druga važna tema tiče se pejzaža, ekologije i načina na koji ljudi reaguju na ekološke izazove antropocena. Na kraju, ali ne i najmanje važno, umetnici koriste štampu za stvaranje introspektivnijih dela koja istražuju teme kao što su pamćenje, percepcija, psihološka stanja i nostalgija.

Prateći segment Bijenala u Naodnom muzeju
MEMENTO MORI U NARODNOM MUZEJU, prateći segenta Međunarodnog projekta autora sa španskog govornog područja

Širom planete, hiljadama godina, čovek se trudio da objasni stvarnost, dâ svom načinu života smisao, kao i da stvaralački nastupi nasuprot prirodi neizvesnosti koja odlikuje njegovo postojanje. Smrt(nost) predstavlja jednu od univerzalnih tema koju umetnici neretko, posredno ili neposredno, obrađuju. Fizički i duhovni prostor Meksika, odakle je potekao projekat, obiluje ovakvim referencama – od nasleđa starih civilizacija sa svojom specifičnom istorijom i ikonografijom, mešanja ovih uticaja sa španskom tradicijom, preko elemenata narodne meksičke kulture do velikih dostignuća modernih umetnika i savremenog trenutka popularnih sadržaja i trendova. Postavku čini 72 rada od isto toliko umetnika. Ova izložba već je predstavljena u nekoliko gradova (Meksiko Siti, Barselona, Prag) i nastavlja da putuje povezujući ne samo učesnike već stvarajući šire zajedničko polje međusobnog upoznavanja i kulturne razmene. Ona priziva intimne prostore refleksije, osobnog i međusobnog saosećanja – životne vrednosti na koje nas upravo kroz krilaticu Seti se svoje smrti podseća

Peko 270 autora u nekoliko programskih celina

Peto Bijenale 2022. na kojem će biti prikazano preko  300 DELA  umetnika iz raznih zemalja kroy glavnu selekciju bijenala ali i prateće sadržaje kao što su Meksička selekcija grafika, samostalna izložba Viktora Manuela Hernandeza Kastilja u galerijskom prostoru Doma kulture, „Moderno-Sveže“ slovenačka grafika, i projekat „Memento mori“ u galeriji Narodnog muzeja u Čačku. Ovogodišnje Bijenale je najkompleksnije, sa najviše sadržaja do sada koji će moći da se vidi na više lokacija u gradu u periodu od 3. do 26. septembra. Nagrade na ovom bijenalu su osvojili Nina Kreis iz Brazila, Grand pri Bijenala, Jonathan McFadden iz SAD, Zoran Mishe iz Bugarske i Milan Krajnović iz BIH dobitnici su pohvale žirija.

DOSTA PRATEĆIH SADRŽAJA NA OVOGODIŠNJEM BIJENALU
  • Glavna selekcija Bijenala
  • Minijatura i Eks libris
  • Zemlja gost Bijenala, Meksiko
  • Međunarodni projekat Memento mori
  • MODERNO=SVEŽE, slekcija Slovenačkih umetnika iz MGLC Ljubljane