Platforma za promociju umetnosti multioriginala je, u saradnji sa Regionalnim centrom i Međuopštinskim istorijskim arhivom u Čačku, u gradu na Moravi organizovala Letnju grafičku radionicu

PLATFORMA za promociju umetnosti multioriginala je, u saradnji sa Regionalnim centrom i Međuopštinskim istorijskim arhivom u Čačku, u gradu na Moravi organizovala Letnju grafičku radionicu.

Uz podršku lokalne samouprave i čačanske privrede, učestvovali su umetnički direktor Bijenala grafike i organizator radionice Dragan Dobrosavljević, stručni konsultant na projektu Snežana Dobrosavljević, mentor i koordinator Miloš Đorđević, student FILUM Teodora Tuba i učenik ovdašnje Srednje umetničke škole Kristina Novaković. Iako zamišljeno kao deo promotivnih aktivnosti Četvrtog bijenala grafike 2020, ovo okupljanje je nastavilo i dobru praksu Radionice sito štampe koja je obeležila lanjsko, Treće bijenale.

Učenici i studenti su – kroz postupak štampe drvoreza i grafike velikog formata – ponovo bili u prilici da spoznaju mogućnosti takve vrste štampe, kao dodatnu edukaciju van škola i fakulteta.

– Tokom pet dana, učesnice su se oprobali u izradi i štampi velikih formata, što dosad nisu imali priliku, pa i to doprinosi popularizaciji ove vrste umetnosti, što nam je i primarni cilj – zaključuje Dragan Dobrosavljević.