Treće međunarodno Bijenale grafike u Čačku trajaće od 11. oktobra do 5. novembra, gde će biti izložena dela 184 autora od toga 165 strana.

Organizatori projekta Bijenale grafike u Čačku prepoznali su potrebe lokalne publike za bogatijom ponudom kulturnih dešavanja, a vođeni činjenicom da je grafika u okviru postojeće umetničke ponude najmanje zastupljena, pokrenuli su projekat dugoročnog karaktera, koji će se baviti afirmacijom ove grane likovne umetnosti.

Bijenale grafike pokrenuto je 2012. godine, sa ciljem da se publici približe nove tendencije iz oblasti grafike, da se predstavi rad i dostignuća grafičkih umetnika iz sveta, kao i da se dodatno podstakne afirmacija mladih srpskih umetnika koji se bave likovnom grafikom. Prva dva bijenala podrazumevala su izložbe radova preko 100 domaćih i stranih autora i zabeležila veliko interesovanje medija i posećenost od strane publike.

Prvo Bijenale grafike održano je 2012. godine. Izložba bijenala održana je u periodu od 24. februara do 17. marta 2012. god. u srednjem i gornjem holu Doma kulture u Čačku. Izložbu je otvorio Magistar Rodoljub Karanović, profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izložba je okupila 50 autora (21-nog domaćeg i 24 strana) sa preko 90 grafika. Realizaciju projekta pomoglo je Republičko resorno ministarstvo za kulturu i Dom kulture u Čačku. Izložba je bila veoma posećena i ostvarila je značajan publicitet u medijima.Drugo bijenale grafike održano je u periodu od 20. novembra do 06. decembra 2014. god. u srednjem i gornjem holu Doma kulture u Čačku. Izložbu je otvorio Magistar Miloš Đorđević, umetnik grafike. Preko 60 autora (33 strana i 28 domaćih) izložilo je preko 120 radova. Izložba je izazvala još veće interesovanje publike i obezbedila međunarodno partnerstvo sa Trijenalom grafike u Bitolju, iz Makedonije i Bijenalom grafike u Varni, iz Bugarske. Bijenale je postalo regionalna institucija koja okuplja savremenu grafičku scenu i nizom projekata nastoji da kritički i analitički promatra savremene tokove i tendencije u grafičkoj praksi. Inicijalna ideja o jednostavnom prikazu grafičke umetnosti kroz organizovanje izložbi je evoluirala u projekat koji zahteva sveobuhvatnu analizu scene, a to podrazumeva i druge vidove aktivnosti.

Organizatori projekta Bijenale grafike u Čačku prepoznali su potrebe lokalne publike za bogatijom ponudom kulturnih dešavanja, a vođeni činjenicom da je grafika u okviru postojeće umetničke ponude najmanje zastupljena, pokrenuli su projekat dugoročnog karaktera, koji će se baviti afirmacijom ove grane likovne umetnosti.

Ove godine svečano otvaranje planirano je 11. oktobra u 19.00 časova u svečanom holu Doma kulture a izlagaće se i u Međuopštinskom arhivu, Regionalnom centru i Eko parku „Jelica“. Na izložbi će biti zastupljena dela 184 autora ( 165 stranih ).

U Domu kulture izlagaće se strani i domaći umetnici, u Arhivu kineski autori (njih 70), u Regionalnom centru održaće se 12.oktobra panel diskusije na teme grafike i stvaralaštva, a u Eko parku“ Jelica“ biće izložena dela studenata fakulteta u Kragujevcu

Od nagrada ove godine, podeliće se Grand Prix, prva nagrada: ona podrazumeva samostalnu izložbu autora na sledećem bijenalu 2020; druga i treća nagrada predstavljaju zajedničku izložbu oba autora na sledećem bijenalu 2020. Pored tih nagrada dodeljujemo i Specijalnu nagradu, u vidu ručno pravljenog papira, koju dodeljuje AWAGAMY FACTORY iz Japana. U žiriju za nagrade i selekciju izložbe nalaze se eminentni umetnici i profesori.

Predsednik žirija je prof. Bojan Otašević sa FILUM-a iz Kragujevca, a pored njega u sastavu žirija su još Vladimir Ranković iz Kragujevca i Vesna Petrović ispred Doma kulture nagradili su Galbrijelu Bulatović sa GRAND PRIX, Tomasz Kukawski iz Poljske je dobio drugu nagradu a Nenadu Zeljiću je dodeljena treća nagrada, specijalna nagrada AWAGAMI je dodeljena Lui Zhan Lei iz Kine.

Pored ovog žirija, zasedaće i žiri za akademska i panel predavanja (u Regionalnom centru) u sastavu Irena Kečkeš (Guam, SAD), Taida Jašarević (Sarajevo, BIH) i Miloš Đorđević iz Beograda.

Bitan segment će biti i Panel predavanja u Regionalnom centru, 12.oktobra od 10.00 do 17.00 časova, na kojima učestvuju eminentni teoretičari i umetnici iz inostranstva: Bess Frimodig – Britanija, Maciej Zdanowicz – Poljska, Nikola Rdosavljević, Norma Alejandra Escribano – Argentina, Teresa Anna Slusarek – Poljska, Ivana Flegar… a kao najveće ime ove godine dolazi Richard Noyce, trenutno najpriznatiji teoretičar u svetu. Sledećeg dana, 13. oktobra u holu Doma kulture, biće održana grafička radionica sa osnovcima iz O.Š. „Sveti Sava“ iz Atenice i nastavnicom Jesnom Jovanović, a koordinator radionice je prof. dr. Nikola Velicki, sa Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda.