Izložbu „Savremena slovenačka grafika Moderno-Sveže“, selektora Brede Škranjec i Međunarodni projekat donosi pregled najnovije grafičke produkcije deset umetnika iz Slovenije, različitih generacija, aktivnih na domaćoj i internacionalnoj likovnoj sceni. Realizovana je u saradnji sa Međunarodnim likovnim grafičkim centrom iz Ljubljane. Pred publikom su radovi Vesne Drnovšek, Nataše Mirtič, Mihe Eriča, Črtomira Freliha, Matjaža Gedera, Svetlane Jakimovske Rodić, Olivera Pilića, Zore Stančič, Helene Tahir i Sonje Vulpes.

Izložbu “Savremena slovenačka grafika Moderno-Sveže“, selektora Brede Škranjec i međunarodni projekat “Memento mori“ selektora Marije Sibinović, publika će moći da vidi u galeriji Narodnog muzeja u Čačku.

Većina njih pomera granice grafičkog medija, koristeći širok spektar tehničkih, konceptualnih i formalnih praksi. Imaju specifičan i interdisciplinarni pristup i kombinuju tradicionalne metode štampe sa različitim medijima i strategijama prezentacije. Radovima odgovaraju na globalne političke preokrete izražene u militantnosti, usponu autoritarnih režima, ili, sa posebnim fokusom na pol i različitost, istražuju kako strukture moći u društvu oblikuju identitet. Druga važna tema odnosi se na pejzaž, ekologiju, i način na koji ljudi reaguju na ekološke izazove“.